facebook
| nl | fr

Newsflash

VLM Airlines verkrijgt vliegvergunning voor Slovenië

VLM Airlines heeft zijn vliegvergunning voor Slovenië op zak. Dat bevestigt directeur Harm Prins aan onze redactie. De start-up luchtvaartmaatschappij kan weldra van start gaan met vluchten vanaf de luchthaven Maribor, de derde grootste in Slovenië. In ons land is het nog steeds wachten op een vliegvergunning.
VLM Airlines Newco deed in september 2016 een aanvraag voor een Belgische AOC maar die is tot op heden nog niet toegekend. VLM Airlines Newco is de opvolger van het terziele gegane VLM Airlines in Antwerpen. SHS Aviation - de bedrijfsnaam van het nieuwe VLM Airlines – is een dochteronderneming van SHS Aviation B.V. (Nederland). Die onderneming wil met kapitaal van een Nederlands-Canadese Investeringsgroep de vliegactiviteiten vanuit Antwerpen verderzetten.
VLM Airlines had net als in België een aanvraag lopen voor een AOC-vlieglicentie in Slovenië. De maatschappij wil er nog deze zomer van start gaan met lijndiensten tussen Maribor Airport en Londen, Berlijn, Hamburg, Barcelona, Zürich, Belgrado, Podgorica en Split. (lees verder onder de foto Maribor Airport)

VLM Airlines wil voor die Europese vluchten 6 Fokker 50’s stationeren op de luchthaven van Maribor. In een volgende fase plant men ook lange afstandsvluchten naar de Chinese steden Xian, Chongqing en Nanchang. Daarvoor wil de start-up met vijftien Airbus A330’s opereren. Het plan van SHS Aviation voorziet ook zes Airbus 320’s, de twee laatstgenoemde vliegtuigtypes zouden in Slovenië worden geregistreerd en dus onder de Sloveense AOC vallen.
SHS Aviation nam eerder al via een Sloveense dochteronderneming Maribor Edvard Rusjan Airport over. De Sloveense overheid en de nieuwe eigenaars van de luchthaven tekenden een overeenkomst voor een termijn van 15 jaar. De luchthaventerminal wordt daarbij ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid terwijl ook de huidige start- en landingsbaan (2500 meter) wordt verlengd. Alles samen goed voor een investering van 139 miljoen euro.
Tegen 2021 voorspelt de luchthaven Maribor jaarlijks tot 1.540.000 passagiers te verwerken. Ter vergelijking: in het recordjaar 2015 waren er 24.886 passagiers, vorig jaar slechts 8890.

Luk De Wilde

Previous   Next

X