facebook
| nl | fr

Newsflash

Alitalia: 'Chapter 11' maar business as usual

De raad van bestuur van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft vandaag dinsdag 2 mei unaniem besloten om de regering in Rome te vragen om de maatschappij onder het toezicht van een bijzonder bewindvoerder te plaatsen. De aandeelhouders van Alitalia hebben beslist om de geplande kapitaalverhoging van 2 miljard euro, noodzakelijk voor de redding van de airline, niet door te voeren. De vluchten voor de maand mei zouden normaal uitgevoerd worden. De Italiaanse regering heeft Alitalia daartoe een spoedlening van 400 miljoen euro toegekend. Nadien zal de Italiaanse CAA de situatie maandelijks evalueren. De dagelijkse verliezen zijn evenwel dermate groot dat Alitalia verlieslatende vluchten zal moeten schrappen. Welke dat zijn, is op dit ogenblik niet gekend.
In een mededeling raadt de VVR zijn leden de grootste voorzichtigheid aan bij het reserveren en boeken van deze vluchten. "Hou er rekening mee dat andere carriers endorsement vermoedelijk zullen weigeren," aldus nog de VVR.
Na het weggestemde reddingsplan vorige week door haar personeel blijkt het niet mogelijk om de Italiaanse maatschappij nieuw leven in te blazen. De aandeelhouders van Alitalia waren in een crisisoverleg unaniem over het ontbreken van haalbare alternatieven op korte termijn. Eens de procedure formeel gelanceerd is, zal de Italiaanse regering een of meerdere bewindvoerders aanstellen die zich zullen buigen over de toekomst van de onderneming. Daarbij liggen verschillende mogelijkheden op tafel: een zelfstandig voortbestaan in een afgeslankte vorm, een gehele of gedeeltelijke verkoop of een ontmanteling. Het is de bedoeling dat de luchtvaartmaatschappij binnen de twee jaar weer levensvatbaar gemaakt wordt. Als dat niet lukt, zal het bedrijf failliet worden verklaard.


Previous   Next

X